top of page

Sykdom og død

2008 telefon 093.jpg

En av kattene mine ble alvorlig syk, og dyrlegene ville avlive ham. Katten selv ba meg sloss for livet hans - og jeg sloss. Dyrlegen insisterte på avliving - helt til en av dem kom hjem til meg og så hvordan katten hadde det. Pus lå på sofaen inntyllet i pledd, og på bordet sto all slags diettmat og medisiner. Om natten lå matmor på gulvet og pus i sofaen. Dyrlegen skjønte at katten fikk den beste behandling, og snudde helt om. “Når katten får slik behandling, så er vi jo på samme side - da må vi jo kjempe for kattens liv”, sa han. Det viste seg at dyrlegene hadde forestilt seg at siden jeg hadde mange dyr - lå “antagelig” denne katten ensom, syk og kald i et uthus. På en forestilling hadde de altså valgt å insistere på avliving. Det var skremmende.

Etter en tid med sykdom fortalte han at han kom til å dø. Allikevel ba han meg om ikke å avlive ham, men la ham dø på sin egen måte og i sitt eget hjem. Han fortalte at han ikke hadde smerter, og at jeg ikke skulle bekymre meg. Jeg bekymret meg jo allikevel, men følte at det var riktig å gjøre som han ba om. Det ble en vanskelig tid. Jeg elsket denne katten så høyt - og kunne ikke tro at han skulle dø. Han forsikret meg om det flere ganger, men jeg ville ikke akseptere det. For å trøste meg, sang han til meg. Sanger jeg hadde glemt kom til meg i samtalene med ham. En dag jeg hadde latt ham være igjen hos dyrlegen til behandling, sa han dette til meg: “I love you - for making a number of my life. Not a tavern - but a temple.” Jeg visste med sikkerhet at jeg var på hans side - uansett.

Da han døde - holdt jeg ham i mine armer. Det tok ikke lang tid. Jeg trøstet ham og holdt ham. Da det var over snakket han til meg. “Så vakkert du holdt meg! Da krampene tok meg forlot jeg kroppen min og observerte det som skjedde. Og jeg så en kjærlighetsfylt mor som holdt sitt lille barn inn i døden.”

Denne katten viste frem det som skulle bli Flammehusets kjennemerke; øyet med hele stjernehimmelen i. Da han var død viste han min yngste søster dette øyet. Han viste henne også et bilde der han selv lå i Jomfru Marias armer - og han fortalte at han var vendt hjem.

 

Skrevet av Astrid Moe

bottom of page