top of page

Ekornbaby Lillemanns historie

Skrevet av Astrid Moe

ekornet-melkebart2_thumbnail 1.jpg

Nabofamilien kom til meg 15 mai 2010. De hadde funnet et lite ekornbarn på tomten sin, men kunne verken lokalisere mor eller redet hennes. Ungen var uttørket, men pustet. Nabofamilien visste ikke sin arme råd, og kom til meg.

Trinn 1 var å søke på internet etter rehabilitering av ekornunger. Der fant jeg mye informasjon, og kunne starte behandling, som først bare dreide seg om rehydrering. Ungen fikk en vannløsning bestående av salt, sukker og vann. Men jobben med å få i ham væske ble stri, for han ville ikke drikke. Men jeg gir meg aldri, og han kapitulerte og lot meg overta ansvaret. Kanskje han ble inspirert av min stahet?

ekorn-mating-3_thumbnail 1.jpg

Trinn 2 ble å spørre hvor han bodde. Da viste han meg et rødt uthus. Jeg gikk en tur til naboen og så at uthuset var altfor stort, men lenger inne på tomta sto ei rød lita dukkestue. Den var det! Mens jeg pratet med naboen, dukket ekornmamma opp på verandaen til dukkestua. Vi trodde vi skulle saumfare trærne rundt for å finne redet, men nei – hun hadde bygget rede i mønet på dukkestua.

Trinn 3 endte med adopsjon. Tre dagers intenst redningsarbeid med å forsøke å tilbakeføre Lillemann til mamma ga ikke resultater. Hun tok ham ikke tilbake. Tilslutt vandret hun opp i et stort grantre, gikk ut på en gren og sto og stirret på meg. ”Ta ham du”, sa hun. ”Jeg er veldig, veldig glad og takknemlig for at han er i live, men han skal vokse opp hos deg og ikke hos meg.” Han ble med meg hjem og vi prøvde ikke flere ganger. 

ekorn-sovende-i-hender_thumbnail 1.jpg

Venner har kommet med grener, nabobarna har kommet med et lite grantre og en stubbe, og så snart Lillemann blir litt større, skal han få et stort bur der han kan drive miljøtrening. Etter noen dager har han kommet seg og begynner å få annen føde. Litt fløte blandet med vann. Jeg ringer rundt til alle dyrebutikker for å skaffe morsmelkerstatning. For at han skal få til å tisse, må jeg etter hver mating stimulere med en kosmetikkpad fuktet i lunkent  vann. Så masseres mage og endetarm, for å holde fordøyelsessystemet i gang Etter hvert får han også litt yoghurt med jordbær i tillegg. Han blir helt vill, dette er gode saker.Øynene hans åpner seg. Maten tilsettes nå vitamin E. Morsmelkerstatning finnes, spesielt for ekorn, men dyrebutikken Akvasia får den ikke før om 14 dager. Jeg leter igjen på internet og finner en dyrebutikk i Stockholm som i alle fall fører ekornmat for voksne ekorn. Det er verdt å ringe dem. Etter mating og stimulering av fordøyelsen, sovner han i hendene mine

 

 

Astrid Moe

bottom of page